babykamer behang licht regenboog

Heb jij al nagedacht over de kleuren die je wilt gebruiken om de babykamer in te richten? Een mooie behangprint brengt sfeer in de kinderkamer. Kies voor eenvoud en maak gebruik van subtiele patronen en zachte kleurschema’s. Maar hoe bepaal je nu welke printjes en kleuren die kalme sfeer creëren die jij voor ogen hebt?

Maak een fijn plekje voor je kind én jezelf

De belangrijkste vraag is eigenlijk: waar word jij zélf rustig van? Immers: blije ouders, blije baby’s😊. Het is fijn wanneer de babykamer voor jou behaaglijk en comfortabel is. Een baby begrijpt nog niets van een eenhoorn of een auto. Dus bewaar deze printjes lekker voor als je kindje groter is.

Met serene kleuren en een rustig dessin roep je een prettig zen-gevoel op. Jouw kindje kan lekker wegdromen en jullie kunnen samen ontspannen.

Wanneer is een print ‘te druk’?

Behangprints met een kalmerend effect zorgen voor rust, zowel in de babykamer als in je hoofd. Welke designs zijn geschikt voor een relaxte sfeer in de kinderkamer? En wanneer is een print ‘te druk’?

Een vrolijke behangprint met jungledieren in bonte, intense kleuren kan er in de winkel nog zo leuk uit zien, zodra het de hele muur bedekt kan het echt op je af komen. Een proefstaal is handig om de kleur te testen, maar je weet dan nog niet hoe het resultaat zal zijn. Hoe zal het aanvoelen wanneer je de muur van de babykamer behangt met deze o-zo-vrolijke-maar-drukke-print?

Op deze punten kun je letten wanneer je een behangprint uitkiest:

1.    Het contrast tussen de vormen en de achtergrond

Hartjes zijn lief, rond en staan voor iets moois. Maar… een muur vol hartjes op een witte achtergrond kan behoorlijk op je af komen. Let goed op het contrast tussen de figuurtjes en de achtergrond.

2.    Vloeiende vormen hebben een kalmerend effect

Vermijd geometrische patronen met harde lijnen, zoals ruiten en vierkanten. Eenvoudige, ronde vormen met zachte kleuren zijn juist wel rustgevend.

Sweet bunny ears | Motiflow ID: 32474 | Little Smile makers studio
Cosy flowers gold on white | Motiflow ID: 12140 | Fabriekje Goedhart
Behang kinderkamer Rainbow Soft pastel

3.    De grootte van de motieven op de print

Behangprints met grote motieven kunnen heel mooi zijn. Wees je er wel van bewust dat grote patronen het beste werken in grote kamers. En kleine patronen werken het beste in kleine kamers. Wanneer je een behangprint met grote figuren in een kleine kamer gebruikt kan dit overweldigend zijn en het kamertje nog kleiner laten lijken. De regel is: grote kamer, groot patroon. Kleine kamer, klein patroon

TIP voor meer hoogte in de kamer: verticale lijnen laten een kamer hoger – en daardoor vaak ook groter- lijken. Horizontale strepen hebben juist een tegenovergesteld effect.

Rustige woonstijl: Scandinavische babykamer

Voor een Scandinavische inrichting gebruik je veel wit, lichtgrijs en beige. Een behangprint in een zachte pastelkleur geeft net dat zweempje kleur aan het geheel. Denk aan poeder-roze, ijsblauw of mintgroen. In een Scandinavisch kinderkamertje houd je de basis wit; in de noordelijke landen is het in de wintermaanden lang donker en dan is een licht interieur wel zo prettig.

Bekijk meer: lieve printjes in Nordic style

Rustige, koele kleuren in de babykamer: pasteltinten

Creëer een ontspannen sfeer met gedempte pastelkleuren. IJsblauw, poeder roze en mintgroen geven een gevoel van kalmte en comfort. Ze stralen rust uit: precies wat je nodig hebt in de kinderkamer.

pasteltinten Scandinavisch interieur

Aquarelbehang

Dessins met aquarelstrepen in zachte tinten en vloeiende lijnen hebben een dromerige uitstraling.

Behang Watercolor Blush Stripes

Kinderkamer behang op de natuur geïnspireerd

Groen staat bekend als een rustgevende kleur. Groene muren en groene planten. De natuur heeft een kalmerend effect op lichaam en geest. Haal elementen van buiten naar binnen voor een ontspannen sfeer. Ontwerpen met bomen, bloemen, bladeren en andere natuurlijke elementen zorgen voor een gevoel van sereniteit en rust.

Groene kinderkamer
Zitzak Large Leaves | Behang Tropical Twigs Large @ IsaBella, Motiflow ID 1825

Rustige warme kleuren: aardetinten en roest

Het zijn soms juist de warme, wat donkerder, aardse tinten, zoals terracotta of roestbruin die je omarmen en tot rust brengen. De aardetinten worden veel gebruikt in een Bohemian kinderkamer. Wil je weten hoe je een rustgevende boho / Ibiza vibe neerzet in de kinderkamer? Lees onze sfeerspecial: inrichten van een bohemian kinderkamer

Strikjes-roestkleur
Behang met Strikjes. Motiflow ID: 29532 Designer: Fabriekje Goedhart

Deze kleuren gebruik je liever niet in de kinderkamer

Rood, geel of paars laat je liever achterwege in een kinderkamer. Deze felle, stimulerende kleuren zijn weliswaar vrolijk, maar alles behalve rustgevend.

En donkere kleuren? Is dat niet te somber?

Donkere kleuren zoals zwart, antraciet of donkerbruin kunnen zeker wel! Als accentkleur geven donkere kleuren de babykamer een chique uitstraling. Zoals deze zwarte babykamer:

Schrijf je in voor het Love This Art inspiratie magazine en ontvang elke maand de leukste styling tips en nieuwste Motiflow patronen in je mailbox! Met regelmatig mooie winacties. Love it.

Yes, schrijf mij in voor het online magazine!